Stifttand

Stifttænder – en ny og forbedret version af en gammel løsning

Når vi fortsat taler om stifttænder i dag, er det, fordi en ældre generation fortsat husker, at dette engang var navnet på en typisk erstatningskonstruktion. I dag ville det nok være mere korrekt blot at referere til denne som en behandling med stift og/eller krone, der dog fortsat har til formål at erstatte en manglende tand.

Tidligere var en stifttand en lille stav – typisk af metal eller kulfiber – med en krone, der allerede var en integreret del af stiften. Det er dog i dag en forældet løsning, og nu tilbyder man i stedet en løsning, hvor stift og krone er separeret. På den måde behøver man fx ikke få en stift for at få en krone. Det er kun i de tilfælde, hvor der ikke er nok tand tilbage til en krone, at man rodbehandler og putter en stift i.

Hvordan ser behandling med stift ud i dag?

Hvis din tandlæge i dag anbefaler en behandling med stift – eller stifttand – vil det altid være i forbindelse med en rodbehandlet tand. Ved rodbehandlede tænder har tandlægen ofte været nødsaget til at fjerne meget af tandsubstansen for at få adgang til rodkanalerne, hvorfor der oftest ikke ville være nok tilbage for en krone at hvile på alene.

Derfor tilbyder man at sætte en stift i, så kronen har noget at sidde i – nærmest som et anker i tandroden. Man fjerner derfor først en del af materiale, man tidligere har brugt til at fylde roden op efter rodbehandlingen. Derefter fyldes den op med cement, som holder stiften på plads. Herefter kan kronen fastgøres stabilt og sikkert.

Hvad koster behandlingen?

Inden man kan lave en behandling med stift og/eller krone, tager din tandlæge altid et røntgenbillede af roden for at blive klogere på tandens rodforhold. Som nævnt foretager man kun
behandlinger med stift ved rodbehandlede tænder, men hvis din tand ikke er rodbehandlet, vil du blive nødt til at få en rodbehandling forud for behandlingen med stift.

Denne pris vil derfor blive lagt oveni prisen for en ”stifttand”, der typisk koster mellem 12-17.000 kr. Du kan få tilskud gennem fx sygesikring ”danmark”.

Bliv klogere på dine muligheder for at få nye tænder

Der kan være flere grunde til, at du som patient har et ønske om eller behov for nye tænder. Det kan bl.a. være af kosmetiske årsager, eller hvis du har en eller flere syge tænder. Hos Tandlæge Damgaard i Nykøbing F. har vi stor erfaring med moderne tandbehandlinger,...

Implantatunderstøttet tandprotese

HVOR LÆNGE HOLDER TANDIMPLANTATER? Tandimplantater har af gode grunde et rigtig godt ry, når det kommer til holdbarheden af diverse implantatløsninger. Et studie foretaget af rigshospitalet over de seneste 40 år har vist, at mellem80-90% af alle tandimplantater holder...

Holdbarhed for et tandimplantat

HVOR LÆNGE HOLDER TANDIMPLANTATER? Tandimplantater har af gode grunde et rigtig godt ry, når det kommer til holdbarheden af diverse implantatløsninger. Et studie foretaget af rigshospitalet over de seneste 40 år har vist, at mellem80-90% af alle tandimplantater holder...

Book tid online

Book tid

Kontakt os