Bliv klogere på, hvordan du kan få tilskud til et tandimplantat

Det er ingen hemmelighed, at det at få nye tænder ikke altid er helt billigt. Det er ganske normalt, at en simpel behandling med et tandimplantat koster omkring 21.000 kr. Gode råd og gode tilskud behøver heldigvis ikke være dyre i denne henseende. 1/3 af alle danskere er medlem af sygesikring ”danmark”, der giver tilskud til netop sådanne behandlinger. Hvis du derfor er medlem af sygesikring ”danmark”, kan du i dette indlæg blive klogere på, hvordan du bedst muligt sparer penge hos tandlægen – det gælder naturligvis også hos Tandlæge Damgaard i Nykøbing F.

Mere end ét implantat og en privat tandlæge? Der er også besparelser til dig

Når du bliver medlem af sygesikring ”danmark”, starter du med at vælge et gruppenummer, der afgør, hvor omfattende din forsikring skal være. Det betyder også, at din personlige dækningsgrad og/eller tilskud varierer. Du kan derfor med fordel undersøge dette først, så du er sikker på, hvilket tilskud du kan få til b.la. kroner, tandbroer og andre tandimplantater. Uanset hvad kan du dog få et mindre eller større tilskud til tandlæge-behandlingen gennem sygesikring ”danmark”.

Et eksempel på tilskud til behandling med tandbro

Her vil du få indsigt i, hvordan et tilskud kan se ud for medlemmer af hhv. gruppe 1, 2 og 5, der har fået lavet en tandbro. Du skal være opmærksom på, at dit tilskud altid afhænger af omfanget af din behandling, og at dette derfor blot er vejledende.

 • Gruppe 1 og 2: Som medlem af gruppe 1 og gruppe 2 vil du typisk kunne få et tilskud mellem 1200-3600 kroner. Hvis du har været medlem i mere end 5 år kan du få helt op til 9350 kr.
 • Gruppe 5: Som medlem af gruppe 5 betaler du mindre for sin sygesikring hos ”Danmark”, og du kan derfor forvente et mindre tilskud på omkring 300 kroner kan med fordel inkludere en interdentalbørste i din daglige rutine, da den er mere effektiv end typisk tandtråd, og også fjerner også plak og bakterier.

Stifttænder – en ny og forbedret version af en gammel løsning

Når vi fortsat taler om stifttænder i dag, er det, fordi en ældre generation fortsat husker, at dette engang var navnet på en typisk erstatningskonstruktion. I dag ville det nok være mere korrekt blot
at referere til denne som en behandling med stift og/eller krone, der dog fortsat har til formål at erstatte en manglende tand.

Tidligere var en stifttand en lille stav – typisk af metal eller kulfiber – med en krone, der allerede var en integreret del af stiften. Det er dog i dag en forældet løsning, og nu tilbyder man i stedet en løsning, hvor stift og krone er separeret. På den måde behøver man fx ikke få en stift for at få en krone. Det er kun i de tilfælde, hvor der ikke er nok tand tilbage til en krone, at man rodbehandler og putter en stift i.

Hvordan ser behandling med stift ud i dag?

Hvis din tandlæge i dag anbefaler en behandling med stift – eller stifttand – vil det altid være i forbindelse med en rodbehandlet tand. Ved rodbehandlede tænder har tandlægen ofte været nødsaget til at fjerne meget af tandsubstansen for at få adgang til rodkanalerne, hvorfor der oftest ikke ville være nok tilbage for en krone at hvile på alene.

Derfor tilbyder man at sætte en stift i, så kronen har noget at sidde i – nærmest som et anker i tandroden. Man fjerner derfor først en del af materiale, man tidligere har brugt til at fylde roden op efter rodbehandlingen. Derefter fyldes den op med cement, som holder stiften på plads. Herefter kan kronen fastgøres stabilt og sikkert.

Hvad koster behandlingen?

Inden man kan lave en behandling med stift og/eller krone, tager din tandlæge altid et røntgenbillede af roden for at blive klogere på tandens rodforhold. Som nævnt foretager man kun
behandlinger med stift ved rodbehandlede tænder, men hvis din tand ikke er rodbehandlet, vil du blive nødt til at få en rodbehandling forud for behandlingen med stift.

Denne pris vil derfor blive lagt oveni prisen for en ”stifttand”, der typisk koster mellem 12-17.000 kr. Du kan få tilskud gennem fx sygesikring ”danmark”.

Bliv klogere på, hvad en tandbro er, og om den er nyttig for dig

En tandbro er en moderne behandling, der bliver brugt i tandklinikker landet over. Behandlingen har til formål at erstatte en eller flere manglende tænder. Der er visse kriterier, der skal opfyldes,
for at en tandbro kan vælges som behandling og være nyttig for dig.

Hos Tandlæge Damgaard i Nykøbing F. har vi stor erfaring med moderne tandbehandlinger, der har til formål at give dig en eller flere nye tænder. I dette indlæg vil vi derfor hjælpe dig med at blive klogere på tandbroer som behandlingsmulighed, så du kan tage informerede beslutninger med din tandlæge.

Hvad er en tandbro?

Tandlægeklinikker tilbyder tandbroer til dig, der har mistet én eller flere tænder, og som har omkringsiddende nabotænder eller implantater. Hvis broen placeres på implantater, kalder man
det en implantatbro.

En behandling med tandbro fungerer nemlig både på dine egne tænder såvel som på implantater. Her limes eller cementeres erstatningskonstruktionen fast på de omkringsiddende tænder eller implantater for at opnå optimal tyggefunktion og et kosmetisk naturligt resultat.

En bro vil typisk være gjort af et minimum af tre sammenhængende kroner, der limes på og dermed hviler på et fundament af dine tænder eller implantater. Det er også muligt at få en fuldkæbebro, der hviler på 5-6 implantater alt efter kvaliteten af knoglen og længden af tandbuen. Der er gode muligheder for en lang holdbarhed ved behandling med tandbro.

Forskellige typer af tandbroer

Der findes to forskellige konstruktioner af tandbroer, hvor den ene dog er mere hyppig end den anden. De har begge formål at erstatte manglende tænder, mens der er forskel på, hvilken effekt
de har på din tyggeevne osv. Her vil du få et indblik i de forskellige typer:

 • Almindelig tandbro: Denne type er beregnet til folk, der mangler en eller flere tænder, og
  hvor nabotænderne trænger til kroner, da de enten er svækkede eller har store fyldninger.Her er en tandbro eller implantatbro både en billigere og simplere løsninger fremfor at
  isætte en eller flere implantater. Denne er også oplagt, hvis du har parodontose, da
  parodontosens bakterier kan ødelægge fæstet på implantater.
 • Ekstensionstandbro: Denne type tandbro bruges ikke så tit, da den ikke må belastes, men
  den kan fungere som kosmetisk løsning. Den består af én bropille og et svæveled, der
  dækker tandmellemrum.

Hvor længe holder tandimplantater?

Tandimplantater har af gode grunde et rigtig godt ry, når det kommer til holdbarheden af diverse implantatløsninger. Et studie foretaget af rigshospitalet over de seneste 40 år har vist, at mellem
80-90% af alle tandimplantater holder mere end 10-20 år.

Der er naturligvis faktorer, der enten kan hjælpe til at forlænge levetiden af dit implantat eller forkorte den, og du kan i dette indlæg lære mere om, hvad du kan gøre for at forlænge levetiden.

Hos Tandlæge Damgaard i Nykøbing F. har vi stor erfaring med moderne tandbehandlinger, der har til formål at give dig en eller flere nye tænder. I dette indlæg vil vi derfor dele ud af vores erfaringer, så du kan lære optimal pleje af dine implantater.

Disse faktorer har indflydelse på holdbarheden af dit implantat

Der er flere faktorer, der kan have indflydelse på dit implantats holdbarhed og sundheden omkring dit implantat. Rigshospitalets studie viser bl.a., at tobaksrygning er en af de faktorer, der kan have en meget skadelig effekt på helingen lige efter implantatindsættelsen såvel som på længere sigt.

I modsætning hertil har en god mundhygiejne en enorm positiv effekt på holdbarheden af dit implantat, da en god mundhygiejne også forebygger andre tandsygdomme, der kan have en negativ effekt på dit implantat. Det kan fx være periimplantitis, der oftest opstår ved manglende tandhygiejne, og som i værste tilfælde kan lede til, at du taber dit implantat.

Din tandlæge vil også skulle lave en vurdering af kvaliteten og placeringen af dit tandkød- og knogler, og om der eventuelt er brug for knogleopbygning eller transplantat af tandkød for at opnå det bedst mulige resultat.

En guide til god mundhygiejne

Det er ekstra vigtigt at have fokus på god mundhygiejne, når man har tandimplantater. Dette hjælper dig bl.a. med at undgå, at bakterier samler sig i de omkringsiddende tandkødslommer,
hvilke har en negativ effekt på dit implantats sundhed. En god mundhygiejne opnår du ved 2-3 gange dagligt at børste dit tandimplantat for at fjerne bakterier samt bruge mellemrumsbørste

eller tandtråd for at fjerne plak og madrester. Renhold mellem tænder er også med til at stimulere dit tandkød, hvilket modvirker bakterier og irritation, så det er vigtigt at inkludere dette i din
rutine. Du kan med fordel inkludere en interdentalbørste i din daglige rutine, da den er mere effektiv end typisk tandtråd, og også fjerner også plak og bakterier.

Bliv klogere på implantatunderstøttet tandproteser og deres effekt

Hos Tandlæge Damgaard i Nykøbing F. har vi stor erfaring med moderne tandbehandlinger, der har til formål at give dig en eller flere nye tænder. I dette indlæg vil vi derfor dele ud af vores
erfaringer med implantatunderstøtte tandproteser, og hvordan denne behandling foregår.

En tandprotese er en af de mange muligheder, der er inden for erstatning af en eller flere manglende tænder. Proteser kan – modsat fx en tandbro eller krone – tages ud og rengøres.

Hvis din protese på grund af manglende tænder ikke sidder ordentligt fast, kan man bruge tandimplantater til at lave en ”kunstig tandrod”, som den kan sidde fast i. Det kaldes også for faste proteser eller implantatunderstøttet tandproteser.

Hvad er implantatet, og hvordan virker det?

Et implantat er lavet i titanium, og det er der gode grunde til. Det er først og fremmest et kraftigt og særdeles holdbart materiale, og så er det ét af de metaler, som kroppen ikke frastøder. Det
bidrager derfor både til en lang holdbarhed, og så er det en ideel makker til tandknoglen, som ofte sætter sig fast på.

Det tilbydes ofte til patienter, der har meget små gummer tilbage, eller som tidligere har fået trukket tænder ud grundet et traume.

Under operationen borer man først et lille hul i knoglen og skruer implantatskruen i. Det heler langsomt i løbet af 3-4 måneder. Herefter kan man gøre klar til trykknappen til protesen. Ofte laver man et trykknapsystem, så protesen trykkes på plads på implantatskruen. Det er særligt en fantastisk løsning, hvis du mangler tænder i underkæben.

Hos Tandlæge Damgaard oplever vi, at denne behandling virkelig kan være med til at højne livskvaliteten hos patienter, og vi hjælper derfor også fx pensionister med at søge kommunen om økonomisk støtte til denne behandling.

Dette går forud for behandlingen

Inden man laver en hvilken som helst behandling hos tandlæger, går der en grundig undersøgelse forud for. Det er dine tænder, dine præmisser og behov, der bestemmer kursen for behandlingen.
Derfor kan det, der går forud for behandlingen, naturligvis variere.

Hvis man mangler en fortand, mangler man ofte både knogle og tandkød, og derfor vil man typisk starte med at tage røntgenbilleder for at få et klarere billede af dine rodforhold og også vurdere kvaliteten af dit tandkød. Efter behandlingen er det vigtigt, at du med jævne mellemrum besøger din tandlæge for at få kontrolleret dine proteser.

Bliv klogere på dine muligheder for at få nye tænder

Der kan være flere grunde til, at du som patient har et ønske om eller behov for nye tænder. Det kan bl.a. være af kosmetiske årsager, eller hvis du har en eller flere syge tænder. Hos Tandlæge Damgaard i Nykøbing F. har vi stor erfaring med moderne tandbehandlinger, der har til formål at erstatte en eller flere tænder.

I dette indlæg vil du derfor kunne blive klogere på behandlingsmulighederne, så du kan tage en informeret beslutning i samarbejde med din tandlæge.

Ny tand: Stifttand eller implantat?

Flere patienter i vores tandklinik efterspørger fortsat i dag en behandling med stifttand. Stifttænder, som vores patienter kender dem, er dog ikke længere en mulighed. Det er en forældet løsning, som ikke længere bliver brugt i moderne tandklinikker. Det er dog muligt i dag at få en nyere løsning inden for stifttænder.

I stedet for at være en stift og krone i ét, er det en behandling, hvor stift og krone er adskilt. På den måde kan tandlæger selv vurdere, om det er nødvendigt med begge dele for at opnå det ønskede resultat.

Hvis du har brug for en stift, vil tandlægen indsætte en rodstift i dine tandrødder eller i det område, hvor tanden mangler. Derefter vil tandlægen placere en enkelt krone ovenpå stiften, som giver det kosmetisk udtryk af en helt naturlig tand.

Hvis din tandlæge i stedet anbefaler et implantat, kan du glæde dig over, at for 99% af personer med denne behandling holder den nye tand hele livet. Med en implantatløsning sættes kronen i stedet fast med en metalskrue i kæben. Begge løsninger er gode muligheder for dig, der ønsker at opnå et fuldt tandsæt igen.

…. Tandimplantat eller tandbro?

Hvad gør jeg så, hvis jeg har mistet mere end en tand? Kan jeg stadig vælge et tandimplantat? Det korte svar er ja. Der er naturligvis forskellige faktorer, der spiller ind som fx tilstanden af de omkringliggende tænder, tandkødssygdomme og lignende.

En tandbro kan også være løsningen ved flere manglende tænder. Den kan limes/cementeres på dine egne tænder såvel som implantater, du måtte have. Hvis broen placeres på implantater, kalder man det en implantatbro. Ofte holder denne behandling mange, mange år ud i fremtiden, og jo bedre du er til at passe på dine tænder og opretholde en sund tandpleje, jo bedre er prognosen.

Det er samtidig en fordel at have flere naturlige tænder, da tandbroen af den grund belastes mindre, når arbejdsbyrden fordeles over flere tænder.

Hos Tandlæge Damgaard ser vi det som værende essentielt, at du føler dig tryg ved og har tillid til din tandlæge. Hvis du er glad og tilfreds med din nuværende tandlæge, er det derfor en god idé at holde fast. Er det ikke tilfældet, har du naturligvis altid ret til at skifte til en anden klinik. Du kan naturligvis også altid skifte til en anden tandlæge internt i klinikken, hvis der er en, du føler dig mere tryg ved.

Læs videre

Hvad er en rodbehandling?

Ofte skyldes en rodbehandling en infektion i tandens rodkanal. Bliver en knækket tand eller et større hul i tanden ikke behandlet, angriber caries tandnerven og resulterer i, at rodkanalen skal behandles, da den ikke kan heale af sig selv.

Læs videre

Det er altid sjovere at åbne op for det store smil, hvis det er præget af nogle pæne, hvide bisser. Med tiden kan tænderne blive gullige eller misfarvede. Specielt mange års kaffeindtag, cigaretter og misvedligeholdelse af tænder viser sine spor. Gullige tænder opstår ved, at misfarvning trænger ind i emaljen og tandben.

Læs videre

Tandlæge Damgaard

Klosterstræde 16
4800 Nykøbing F.

Mulighed for gratis parkering i gården

Åbningstider

 • Mandag
  07.30-17.00
 • Tirsdag
  07.30-18.30
 • Onsdag
  07.30-16.30
 • Torsdag
  07.30-17.00
 • Fredag
  07.30-17.00
 • Lørdag*
  8.00 – 14.00
  *Som regel åbent den sidste lørdag i måneden

Lørdag d. 25-02-2023
Lørdag d. 25-03-2023
Lørdag d. 29-04-2023
Lørdag d. 03-06-2023
Lørdag d. 17-06-2023

Følg os

© 2020 Tandlæge Damgaard 

×
Menu
Book tid
Skriv til os
Find vej